Pierwszym sposobem na ocenę tego, czy cukierki reklamowe są smaczne i wysokiej jakości, będzie sprawdzenie ich składu. Powinny znajdować się tam wyłącznie naturalne składniki, takie jak cukier, syropy owocowe, mleko i tłuszcze pochodzenia roślinnego. O wiele taniej można wyprodukować ładnie zaprojektowane opakowanie niż słodycze reklamowe reklamowe, z naturalnych, a przez to kosztownych składników. Jest to argument, który przemawia za tym, aby słodycze reklamowe reklamowe kupować najlepiej w niewielkich, lokalnych zakładach cukierniczych, mogących się pochwalić wieloletnimi tradycjami w zakresie produkcji takich wyrobów. Ich sprawdzona i często przekazywana z pokolenia na pokolenia receptura, może być najlepszą gwarancją naszego zadowolenia z otrzymanych słodyczy. Również cena może być pewnego rodzaju wyznacznikiem, który określa, czy dane cukierki reklamowe są dobrej jakości, czy jednak czegoś im może brakować. Każda z tych rzeczy powinna być indywidualnie rozpatrywana, w zależności od naszego budżetu, ilości cukierków które chcemy zamówić, a także ich przeznaczenia i terminu realizacji, który może mieć decydujące znaczenie w zakresie wyboru najlepszej oferty.